Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Środa Śląska
Fabryka PepsiCo ma najlepszy projekt instalacji HVAC w Polsce

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Fabryka PepsiCo w miejscowości Święte to najbardziej zrównoważony zakład produkcyjny koncernu w Europie. Inżynierowie Arup już w fazie koncepcji obliczyli przewidywany ślad węglowy zakładu w całym okresie istnienia obiektu, biorąc pod uwagę budowę, eksploatację i rozbiórkę.
Fabryka PepsiCo ma najlepszy projekt instalacji HVAC w Polsce

Fabryka PepsiCo ma najlepszy projekt instalacji HVAC w Polsce
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Fabryka PepsiCo ma najlepszy projekt instalacji HVAC w Polsce
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Za projektowanie i zarządzanie procesem budowy odpowiedzialna była właśnie firma Arup, specjalizująca się w zrównoważonej inżynierii, która współtworzyła takie obiekty, jak nowy browar Carlsberg w Hamburgu, zakład cukierniczy Cadbury-Wedel w Skarbimierzu czy fabryka Toyoty w tureckim Adapazari.

Zakład PepisCo wyróżnia się również instalacjami HVAC. W kwietniu Stowarzyszenie Polska Wentylacja przyznało Arup za projekt nagrodę PASCAL 2024.

W zakładzie PepsiCo produkowane są chipsy i inne przekąski z ziemniaków oraz kukurydzy dla ponad 20 europejskich krajów, w tym Niemiec, Czech, Słowacji i Węgier. Jest to piąty obiekt produkcyjny PepsiCo w Polsce, który na tle całej Europy wyróżnia się przede wszystkim ekologicznymi rozwiązaniami. Natomiast w Polsce posiada najlepszy projekt instalacji HVAC, który został wyróżniony nagrodą PASCAL 2024. Firma Arup podczas opracowywania projektu fabryki, skupiła się na maksymalnym ograniczeniu jej wpływu na środowisko. Dzięki temu obiekt jest jednym z najefektywniejszych energetycznie zakładów PepsiCo w Europie i może funkcjonować na zasadach gospodarki o obiegu zamkniętym.

Zarządzanie energią na miarę XXI wieku

Inżynierowie Arup już w fazie koncepcji obliczyli przewidywany ślad węglowy zakładu w całym okresie istnienia obiektu, biorąc pod uwagę budowę, eksploatację i rozbiórkę. Dzięki temu podjęto szereg działań, które zapewnią zero-emisyjność obiektu pod względem CO2 do 2035 roku. Między innymi zdecydowano się wykonać konstrukcje stalową, która ma dużo mniejszy ślad węglowy niż konstrukcja betonowa. Inżynierowie w maksymalnym stopniu wykorzystali też ciepło odpadowe, dostosowując i minimalizując grubości przegród. Dzięki temu zużyto mniej materiału i jednocześnie w fabryce jest mniej dwutlenku węgla wbudowanego. W ten sposób uniknięto również konieczności dodatkowego chłodzenia obiektu.

W fabryce PepsiCo znajduje się także ekonomizer pobierający ciepło odpadowe z procesu produkcji. Dzięki temu, w zależności od pory roku, ciepło odpadowe jest wykorzystywane do chłodzenia lub grzania wody. Wprowadzono także kocioł eklektyczny do produkcji pary. To jedno z pierwszych takich urządzeń w Europie zastosowanych przy tak wielkiej skali działania.

Produkcja przyjazna dla klimatu i otoczenia

Oprócz maksymalnej redukcji emisji CO2, Arup wraz z PepsiCo zadbał o wprowadzenie zasad gospodarki cyrkularnej, aby odzyskiwać i ponownie używać jak najwięcej składników z produkcji. Inżynierowie Arup stworzyli zrównoważony system gospodarki wodnej. Obiekt został wyposażony we własną oczyszczalnię ścieków i dzięki temu woda jest używana kilkukrotnie – do mycia urządzeń i do transportu oraz mycia ziemniaków. Dużą innowacją było także wykorzystanie wody deszczowej. W fabryce znajduje się system, który zbiera ją, przetrzymuje w zbiorniku retencyjnym, a następnie uzdatnia i używa do chłodzenia. Funkcjonuje też harmonogram dostaw, stworzony na podstawie umów z okolicznymi farmerami. Ziemniaki są przywożone zgodnie z potrzebami produkcji i dzięki temu nie ma konieczności budowania magazynów.

– Fabryka PepsiCo koło Środy Śląskiej jest idealnym przykładem tego, jak sektor spożywczy może przekształcić się, aby funkcjonować w sposób bardziej przyjazny dla środowiska. W fabryce zostały wykorzystane najnowocześniejsze zielone technologie, dzięki czemu cały zakład jako pierwszy obiekt koncernu PepsiCo w Europie osiągnie pełną neutralność klimatyczną – mówi Elżbieta Cichońska, prezes Arup.

Zastosowanie tak nowoczesnych i efektywnych zielonych rozwiązań, wymagało wykorzystania narzędzi cyfrowych m.in. stworzenia cyfrowego bliźniaka budynku. Dzięki temu udało się znacznie skrócić czas realizacji i wybrać rozwiązania najkorzystniejsze technicznie i finansowo. W projekcie i budowie fabryki PepisCo koło Środy Śląskiej uczestniczyło ponad 100 ekspertów Arup, realizując szereg usług kluczowych dla procesu inwestycyjnego, w tym ocenę techniczną potencjalnych działek budowlanych, uzyskanie wymaganych pozwoleń, opracowanie projektu technicznego, doradztwo kosztowe, aktywną pomoc podczas wyboru generalnego wykonawcy robót budowlanych, a także w czasie budowy: zarządzanie projektem, nadzór autorski i inwestorski, usługi w okresie uruchomień i odbiorów.


otomedia.pl



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 4 maja 2024
Imieniny
Floriana, Michała, Moniki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl