Czym są forsforany spożywcze?
Są to przede wszystkim związki chemiczne, które są dodatkami do żywności. Właściwie jak każdy dodatek do żywności dzielą się na te nieszkodliwe i te, które w nadmiarze mogą zaszkodzić. Warto wiedzieć, że fosforany są zaznaczone literką ‘’E’’. Większość składników, które są w ten sposób oznaczone są szkodliwe dla organizmu, jednakże fosforany spożywcze przeznaczone są do żywności, a zatem nie ma obaw w stosunku do ich spożywania. Najczęstsze fosforany, które możemy spotkać to disfosforany. Najczęściej, możemy je znaleźć w różnego rodzaju serach topionych, przetworach mięsnych czy chociażby – w proszku do pieczenia. Występują one także w naturalnych formach, takich jak: kasza gryczana, brokuły, orzechy włoskie, czy nasiona słonecznika. Każde fosforany zawsze oznaczone są na etykietach, należy jednak pamiętać, aby nie spożywać ich w większych ilościach.
W czym znajdziemy fosforany spożywcze?
Podstawowym produktem żywnościowym, w którym najczęściej można spotkać fosforany spożywcze są mięsa. W tym przypadku fosforany służą przede wszystkim do przedłużenia przydatności danego rodzaju mięsa. Aby nie były one szkodzące dla organizmu, produkcje muszą bazować na określonych normach, które dotyczą maksymalnej ilości fosforanów. Zaletą fosforanów jest to, że nie zmieniają one smaku, ani aromatu mięsa. Służą jedynie do wydłużenia przydatności. Kolejnym produktem w których można spotkać fosforany spożywcze są napoje gazowane. W tym przypadku fosforany są odpowiedzialnie za bąbelki, które znajdują się w tych napojach, ale również często tworzą określony kolor. Wszystko oczywiście również musi być zgodne z ustalonymi normami. Ważne jest również, tak jak w przypadku mięsa w jakich okolicznościach i warunkach są one dodawane.
Jakość fosforanów i ich wpływ na zdrowie
Przede wszystkim należy pamiętać, że mimo tego, że fosforany to związki chemiczne, zawsze posiadają określoną jakość. To jest już zależne od różnych dystrybutorów, którzy w swojej ofercie posiadają owe fosforany. Jeśli chodzi o produkcję mięs, czy napojów gazowanych, specjaliści powinni wybrać tych sprawdzonych dystrybutorów, którzy zapewnią nam doskonałą jakość fosforanów, dzięki czemu unikniemy niepożądanych skutków. Fosforany spożywcze mogą również pozytywnie wpływać na nasz organizm z tego względu, że każdy posiada fosfor w budulcu kości oraz odpowiada on za prawidłowe utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. W związku z tym nikomu nie zaszkodzą małe ilości fosforanów spożywczych, jednakże trzeba też zaznaczyć, że spożywanie ich w nadmiernej ilości nie jest zdrowe i zawsze należy o tym pamiętać.